Van idee naar haalbaar actieplan

dinsdag 15 november 2022 · Leestijd 2 – 3 minuten

De workshop Duurzame inzetbaarheid: naar een haalbaar actieplan trok volle zalen tijdens het Landelijk Festival duurzame inzetbaarheid. De gemene deler van alle deelnemers? Ze vinden duurzame inzetbaarheid belangrijk, maar weten niet hoe ze binnen hun organisatie moeten beginnen. Tom Gibcus (SPDI en A-advies) nam de enthousiaste deelnemers op sleeptouw.

Allereerst werd het SPDI-werkmodel stap voor stap doorgelopen. Met als doel de deelnemers inzicht te laten krijgen in de ruimte die er is binnen een organisatie om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. En op welke onderdelen aandacht nodig is. ‘Duurzame inzetbaarheid kost tijd, geld en inspanningen. Bovendien het gaat verder dan de ontwikkeling of vitaliteit van medewerkers. Uitdagingen doen zich op verschillende terreinen voor: van gezondheid tot arbeidstijden en de organisatie van arbeid. Zonder inzicht in de ruimte, de mogelijkheden en de “knoppen waaraan je kunt draaien”, stranden veel duurzame inzetbaarheidsprojecten in goede bedoelingen of komen projecten niet van de grond.’

Waar staan we?

Ook daagde Tom de deelnemers uit om voor hun eigen organisatie zo concreet mogelijk de belangen, zorgen, doelen en omgevingsfactoren van de werkgever én de werknemer op te schrijven. ‘Waar staat jouw organisatie? Met welke ontwikkelingen moet rekening worden gehouden? Wat is al eens eerder geprobeerd en wat waren toen de belemmeringen? Wat gebeurt als er de komende jaren niets wordt gedaan? Op welke thema’s gebeurt er iets en op welke vlakken blijft het angstvallig stil?’

Magnetische missiee

De verschillende perspectieven en antwoorden werden vervolgens verbonden in een soort “magnetische missie”, legt Tom uit. ‘Met een krachtige missie en een plan dat genoeg aantrekkingskracht heeft om de boel in beweging te krijgen, kun je initiatieven rondom duurzame inzetbaarheid laten slagen.’ Alle deelnemers gingen naar huis met een concrete opzet voor een haalbaar actieplan voor duurzame inzetbaarheid binnen hun organisatie.

Wil je ook aan de slag met een concrete aanpak voor duurzame inzetbaarheid in jouw organisatie? Op bladzijde 14 en 15 van Het grote ervaren, leren, doen boek vind je een handig werkvel om een vliegende start te maken. Wil je dat we vanuit SPDI langskomen bij jouw organisatie voor een in-house workshop? Neem dan contact met ons op.

Deel deze pagina via: