Podcast Werkdruk in balans: ‘Met positieve energie in je team, kan je bergen verzetten’

donderdag 3 augustus 2023 · Leestijd 3 – 4 minuten

In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen burn-out gerelateerde klachten. Dat is veel te veel, vinden werkgeversvereniging AWVN en vakbonden FNV en CNV Vakmensen. Toch lukt het niet altijd om de werkdruk te verlagen. Sterker nog: steeds meer bedrijven en medewerkers geven bij ons aan dat hun werkdruk oploopt.

SPDI wil bedrijven en medewerkers stimuleren om aan de slag te gaan met deze werkdruk. Een lagere werkdruk vergroot de duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Daarom hebben we dit probleem de afgelopen tijd aangekaart in de masterclasses. Voor iedereen die daar niet bij kon zijn, is er nu de SPDI-podcastserie over werkdruk.
Hoe ontstaat werkdruk? Wanneer wordt het een probleem? Wat kun je eraan doen? En wat voor een moois ontstaat er in een organisatie waar werkdruk en werkplezier in balans zijn?
SPDI zoekt naar antwoorden op die vragen in de 4-delige podcastserie Werkdruk in Balans.

Aflevering 1

Joyce Schaeffer, adviseur duurzame inzetbaarheid AWVN: ‘Het is vaak vanzelfsprekend dat we werk zo inrichten dat een product zo efficiënt mogelijk kan worden gemaakt. Maar we kijken te weinig naar wat dat vergt van mensen.’
Joyce vindt werkdruk niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer. De aanpak begint volgens haar bij het managementteam en de directie.

Aflevering 2

Henrico van Roekel, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht: ‘Onderzoek laat zien dat stress bij leidinggevenden doorsijpelt naar beneden. Stress bij een hoge leidinggevende druppelt dan uiteindelijk door naar de werkvloer.’
Volgens Henrico is de werkdruk vaak het hoogst bij leidinggevenden. Zij zijn de spil tussen de organisatie en de werkenden. Die verantwoordelijkheid kan leiden tot grote druk.

Aflevering 3

Ben Kuipers, hoogleraar Publiek Leiderschap, Universiteit Leiden: ‘Goede samenwerking draagt bij aan bevlogenheid. Het is een beetje de tegenhanger van werkdruk en burn-out. Als je positieve energie in het team kan creëren, kan je bergen verzetten.’
Teams kunnen in een flow terechtkomen, zegt Ben. Als er met passie en toewijding wordt gewerkt, voelen mensen de energie komen en kunnen ze samen echt iets teweeg brengen.

Aflevering 4

Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakmensen
Zakaria Boufangacha, vice-voorzitter FNV
Raymond Puts, directeur AWVN
CNV Vakmensen, FNV en AWVN zijn het eens: werkdruk is een probleem voor werkgever én werknemer. Zij hebben er allebei belang bij om werkdruk aan te pakken. Tegelijkertijd zijn er op de werkvloer nog wel eens tegengestelde belangen, want uiteindelijk moet het werk wel gedaan worden.
En dan is er nog hybride werken. Ook dat kan volgens Raymond leiden tot meer werkdruk, omdat privé en werk door elkaar kunnen gaan lopen.
We moeten veel in het leven, zegt Zakaria. Hij ziet dat veel jonge mensen last hebben van druk: kinderen, werk, carrière maken. Hoe organiseer je je leven?
‘Ik heb veel lol in mijn werk en nooit werkdruk ervaren. Totdat mijn moeder ziek werd en ging dementeren. Ik werd mantelzorger en moest ineens allemaal dingen doen waar ik niet voor was opgeleid. Toen ervaarde ik veel werkdruk, omdat ik zoveel taken moest combineren.‘ zegt Piet. En nog iets dat van belang is bij werkdruk: heb je wel lol in je werk?

Wil je na het luisteren van de podcastserie Werkdruk in Balans meer weten over de aanpak van werkdruk?

SPDI organiseert op 26 september de masterclass ‘Teamwerk en het effect op werkdruk’. De middag is bedoeld voor HR-professionals, leden van de OR en vertegenwoordigers van werkgevers en/of werknemers. Deelname is kosteloos. Opgeven kan hier.

Wilt u aan de slag met werkdruk binnen uw bedrijf? SPDI heeft een aanpak ontwikkeld om in bedrijven, teams of afdelingen de oorzaken van werkdruk in kaart te brengen en te verkennen hoe die kunnen worden aangepakt.

Deel deze pagina via: