skip to main content
  • Home
  • Nieuws
  • Ervaring deelnemer masterclass 2022: Remco Portier
9 maart 2023

Ervaring deelnemer masterclass 2022: Remco Portier

Remco Portier, HTM

“Als bedrijfscontactpersoon heb je naast je OR werk en als Senior Medewerker Verkeersdienst ook veel gevoel bij Duurzame inzetbaarheid. Je spreekt namelijk allerlei collega’s. Daarom vind ik DI voor álle leeftijden ook zo belangrijk.” Aan het woord is Remco Portier 2e Voorzitter OR HTM, benoemde CNV Bedrijfscontactpersoon en deelnemer aan de masterclasses van SPDI afgelopen jaar.

De Masterclass reeks bevatte drie ingrediënten: een hoofdspreker, aandacht voor een praktijkvoorbeeld en veel ruimte voor vragen, kennisuitwisseling en discussie. De reeks begon op het niveau van de arbeidsmarkt (trends en toekomst van werk) en kwam via niveau van de organisatie (organisatiecultuur) uit op het niveau van teams (organisatie van werk). “De Masterclasses waren erg nuttig”, zegt Remco “want het biedt je informatie van de masters én praktijkvoorbeelden”.

“Het leuke is dat je met veel mensen uit bedrijven en sectoren samen bent. Je ziet dat duurzame inzetbaarheid als onderwerp overal speelt. Het is interessant te horen hoe andere organisaties daar mee om gaan. Welke oplossingen hebben zij bedacht. Maar”, zegt Remco, “niet alle oplossingen werken zomaar overal! Je eigen tijd kunnen indelen kan bv op kantoor, maar dat wordt lastig bij trambestuurders of buschauffeurs die gewoon op tijd moeten rijden, of in de zorg,” zegt hij. “En zo krijg je interessante discussies met elkaar. De masterclasses leveren je informatie en voorbeelden van de sprekers, of van andere deelnemers waar je wat aan hebt. Zo was het ook boeiend om te horen over de invloed die een bedrijfscultuur kan hebben op het realiseren van duurzame inzetbaarheid in je bedrijf.“

Doordat bij de masterclasses juist OR leden en HR professionals maar ook leidinggevenden en vakbondsbestuurders bij elkaar zitten, krijgen de deelnemers zicht op de verschillende invalshoeken. “Uitwisseling met elkaar in kleine groepjes zorgt voor wederzijds begrip en dat je elkaar meeneemt in de overwegingen. Bovendien komen dan meer mensen aan het woord. Voor OR-leden is aardig dat je met HR adviseurs de reeks volgt, want het is ook een onderwerp waar zij actief mee zijn.” Volgens Remco is in principe de masterclassreeks voor iedereen in een OR interessant, en zeker voor secretarissen en voorzitters van een ondernemingsraad.“ Je krijgt kennis en deelt voorbeelden onderling met elkaar. Bijvoorbeeld dat duurzame inzetbaarheid niet alleen over oudere collega’s gaat. En …niet onbelangrijk voor een OR- je kunt er kosteloos heen; dat scheelt navragen bij de werkgever voor budget!”

Ook in 2023 organiseert SPDI weer masterclasses voor o.a. HR-professionals en OR-leden. Wij zijn druk met de organisatie daarvan. Daarnaast gaan we in het najaar workshops voor ondernemingsraden uitvoeren. Wil je op de hoogte gehouden worden van de precieze data -voor en na de zomer? Meld je dan aan via de nieuwsbrief SPDI.