skip to main content
  • Home
  • MDIEU-subsidie aanvragen voor sectoren

Je wilt als sector dat je werknemers gezond, vakbekwaam en met plezier kunnen blijven werken tot aan hun AOW. Daarom investeer je in duurzame inzetbaarheid.
Duurzame Inzetbaarheid betekent bijvoorbeeld aandacht geven aan leren en ontwikkelen en zwaar werk zodat ook degenen die dat zware werk doen gezond kunnen doorwerken. Sectoren kunnen hiervoor een beroep doen op de MDIEU-subsidie om hun plannen voor duurzame inzetbaarheid en vervroegd uittreden te realiseren. Voor de aanvraag van MDIEU-subsidie voert de sector een sectoranalyse uit en schrijft ze een activiteitenplan. Op deze pagina lees je hoe het werkt.

De start: sectoranalyse

Het aanvragen van MDIEU-subsidie begint met een gedegen analyse van de sector. Dit levert een beeld op van de problemen en knelpunten rond duurzame inzetbaarheid en zwaar werk binnen de sector. Ben je nog niet verenigd in een sector? Lees dan onze zes tips.

Zelf aan de slag

Een gedegen sectoranalyse gaat over veel verschillende factoren die de duurzame inzetbaarheid van werknemers beïnvloeden. Om ervoor te zorgen dat je al die factoren meeneemt in de sectoranalyse, is een gestructureerde aanpak nodig. SPDI ontwikkelde een reeks tools om te helpen met de analyse.

SPDI helpt – Tools

SPDI heeft veel verschillende tools ontwikkeld die je kunt gebruiken voor de sectoranalyse. Deze hebben we verzameld in een toolkit, waarmee je zelf een analyse kunt maken.

Op de website van het ministerie van SZW staan formats voor het aanvragen van subsidie voor een sectoranalyse. Check deze om te kijken of je sectoranalyse voldoet aan de eisen. 

Sectoranalyse extern laten uitvoeren

Wil je de sectoranalyse liever door SPDI of een andere externe adviseur laten uitvoeren?

In 2024 kan er daarvoor weer subsidie worden aangevraagd. De eerstvolgende én laatste gelegenheid om subsidie aan te vragen voor een sectoranalyse of een update van de sectoranalyse is van maandag 5 februari 2024 tot en met vrijdag 29 maart 2024.

SPDI helpt – Sectoranalyse

SPDI kan als adviseur de sectoranalyse voor de sector uitvoeren. De MDIEU-subsidie voor de sectoranalyse kun je hiervoor gebruiken.

De uitwerking: activiteitenplan

Met de uitkomsten van de sectoranalyse kun je aan de slag met het activiteitenplan voor de sector. Welke problemen of knelpunten willen jullie als eerste oplossen? En hoe pakken jullie dat aan? Het activiteitenplan beschrijft alles wat jullie binnen de sector op het gebied van duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden willen doen. Inclusief een (financiële) onderbouwing. Adviseurs van SPDI kunnen je op weg helpen met het vertalen van de grootste DI knelpunten naar concrete activiteiten. Daarvoor ontwikkelden we een ontwerpsessie. Hiervan kan de sector kosteloos gebruikmaken.

SPDI helpt – kosteloze ontwerpsessie

SPDI helpt sectoren op weg om van de sectoranalyse te komen tot een activiteitenplan. In een ontwerpsessie gaan onze adviseurs samen met de sector aan de slag om de grootste knelpunten te vertalen naar concrete activiteiten. Daarbij sluiten we zo goed mogelijk aan bij wat werkgever(s) en werknemers in de sector nodig hebben.

Activiteitenplan schrijven

Na de ontwerpsessie schrijf je het definitieve activiteitenplan. SPDI ontwikkelde de sector-bedrijf-sector-aanpak die onderdeel kan zijn van het activiteitenplan. Met die aanpak toets je als sector of de activiteiten die je centraal hebt bedacht, echt helpen om de knelpunten in de praktijk op te lossen.

SPDI helpt – Activiteitenplan schrijven

Wij kunnen als adviseurs het activiteitenplan voor je schrijven. Hiervoor ontvang je van ons een offerte voor inzet. In de offerte staan alleen onze werkelijke kosten; ons doel is om jou te helpen, niet om winst te maken.

Op de website van het ministerie van SZW lees je wat er in de activiteitenplan moet staan Dit is een handig hulpmiddel om te checken of je niets vergeten bent. 

De subsidieaanvraag

Met de sectoranalyse en het activiteitenplan kunnen jullie vervolgens MDIEU-subsidie aanvragen voor jouw sector.  

Dit doe je via het Subsidieportaal Uitvoering van Beleid van het ministerie van SZW. 

SPDI helpt – Helpdesk

SPDI is de helpdesk voor algemene vragen over de MDIEU-regeling. De antwoorden op een aantal veelgestelde vragen hebben we alvast voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen, mail ons dan. We zorgen dat een van onze MDIEU-experts contact opneemt.