Aan de slag met werkdruk

vrijdag 14 april 2023 · Leestijd 2 minuten

De krapte op de arbeidsmarkt veroorzaakt in steeds meer bedrijven werkdruk. In bedrijven zien we dit terug in toenemend ziekteverzuim, stijgende percentages van medewerkers met mentale klachten, burn-out, werkstress en vertrekkende medewerkers.

Oorzaak

Waar de krapte op de arbeidsmarkt wordt gezien als dé oorzaak van werkdruk weten we dat dit vaak niet de enige oorzaak is. Als er niet ook naar andere oorzaken gekeken wordt dan laten bedrijven kansen liggen om wél iets aan de ervaren werkdruk te doen. Zo kan werkdruk ook veroorzaakt worden door een slechte afstemming tussen afdelingen, doordat medewerkers niet goed ingewerkt worden, door problemen in de samenwerking in het team of door te veel nieuwe projecten die tegelijk ingevoerd moeten worden. De krappe arbeidsmarkt is dan misschien wel de druppel die de emmer doet overlopen, maar is niet de enige verklaring. Oorzaken breder verkennen biedt dus perspectief op het vinden van nieuwe en andere oplossingen.

Aanpak

SPDI heeft een aanpak ontwikkeld om in bedrijven, in teams of afdelingen de oorzaken van werkdruk in kaart te brengen en te verkennen hoe deze aangepakt kunnen worden. Via een gestructureerde verkenning wordt de werkdruk inclusief bijbehorende oplossingen, die ervaren worden in het team besproken. SPDI biedt ter kennisname en afronding van onze aanpak een pilot-adviestraject aan. In overleg met het bedrijf worden een aantal gesprekken ingepland bij voorkeur met MT en OR en 2 teams om de werkdruk oorzaken te analyseren en suggesties te doen voor verbetering.

Interesse?

Ga naar duurzaamaanhetwerk.nl/contact en vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Deel deze pagina via: