Landelijk Festival Duurzame Inzetbaarheid 2024 - Expositie Generatiepact
Het generatiepact is dood. Lang leve het generatiepact!
Ruim 10 jaar geleden (2013) ontstond het generatiepact. Gemeenten kampten al langer met vergrijzing. Door naderende bezuinigingen was het moeilijk nieuwe medewerkers aan te trekken. De druk op vergrijzing en kennisverlies nam verder toe. Daarnaast was de (jeugd)werkloosheid hoog. Hoe mooi zou het zijn als senior werknemers (financieel gestimuleerd) minder gingen werken, daarmee werkgelegenheid voor jongeren creëerden en hun kennis beter konden overdragen? En zo ontstond het generatiepact. Naast arbeidsmarktinstrument dus ook gericht op personeelsplanning. Waarom besteden we in 2024 dan nog zoveel aandacht aan het generatiepact? Er is toch een tekort op de arbeidsmarkt? Het antwoord is simpel: omdat de regeling er nog steeds is. Maar niet als arbeidsmarktmaatregel, maar als instrument dat kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid.
Expositie
In deze expositie ziet u de zoektocht van sociale partners naar een arbeidsvoorwaardelijke regeling die rechtvaardig is en effectief bijdraagt aan inzetbaarheid. Naar mate de werkloosheid afnam, namen de vragen over leeftijdsdiscriminatie toe. Toch bleef het generatiepact omdat deeltijdwerk direct effect heeft op de belasting, hersteltijd en duurzame inzetbaarheid. Maar de vragen over rechtvaardiging bleven ook bestaan. De expositie laat zien hoe sectoren daar mee omgingen. In sommige sectoren is de regeling gestopt. Andere sectoren maakten meer onderscheid naar doelgroepen. En met het pensioenakkoord zijn er inmiddels weer nieuwe alternatieven zoals het verlofsparen en een RVU-regeling. Ook daar besteedt de expositie aandacht aan en ziet u hoe de eerste sectoren daar mee omgaan.
Met deze expositie biedt SPDI u een uniek inkijkje in de ontwikkeling van het generatiepact, de aandachtspunten en alternatieven. Zo kunt u voor uzelf beoordelen of het een bruikbaar instrument kan zijn naast andere maatregelen die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid.
Vierdaagse werkweek als opvolger van het generatiepact?
In deze video lichten we de voordelen en mogelijkheden van de vierdaagse werkweek toe. Steeds meer organisaties experimenteren hiermee om een betere balans tussen werk en privé te creëren, productiviteit te verhogen, en werkplezier te vergroten. Wat betekent dit in de praktijk voor werknemers én werkgevers? Ontdek het in de video en laat je inspireren door deze moderne aanpak voor een gezonde en duurzame werkcultuur!