skip to main content
  • Home
  • MDIEU-subsidie aanvragen voor bedrijven

Je wilt als werkgever dat je werknemers gezond, vakbekwaam en met plezier kunnen blijven werken tot aan hun AOW. Daarom investeer je in duurzame inzetbaarheid.
Duurzame Inzetbaarheid betekent bijvoorbeeld aandacht geven aan leren en ontwikkelen en  zwaar werk zodat ook degenen die dat zware werk doen gezond kunnen doorwerken. Organisaties kunnen hiervoor een beroep doen op de MDIEU-subsidie om hun plannen voor duurzame inzetbaarheid en vervroegd uittreden te realiseren. Voor de aanvraag van MDIEU-subsidie voert de organisatie een bedrijfsanalyse uit en schrijft ze een activiteitenplan. Op deze pagina lees je hoe het werkt. 

De start: bedrijfsanalyse

Het aanvragen van MDIEU-subsidie begint met een gedegen analyse van je bedrijf. Dit levert een beeld op van de problemen en knelpunten rond duurzame inzetbaarheid en zwaar werk. 

Zelf aan de slag 

Het ministerie van SZW heeft een format ontwikkeld dat organisaties kunnen gebruiken voor hun bedrijfsanalyse. Bekijk het format op de website van SZW.

Bedrijfsanalyse laten uitvoeren door SPDI 

Wil jouw bedrijf de analyse liever door SPDI of een andere externe partij laten uitvoeren, dan kan daarvoor subsidie worden aangevraagd. Deze vraag je tegelijk aan met de subsidie voor het activiteitenplan voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid in jouw bedrijf. In de praktijk betekent dit dat de organisatie de kosten voor het laten uitvoeren van de bedrijfsanalyse eerst zelf betaalt. 

De subsidie voor de analyse kun je in 2024 aanvragen. Het ministerie van SZW stelt voor bedrijven in 2024 twee aanvraagtijdvakken open:

  • Van maandag 8 april 2024, 09:00 uur tot en met vrijdag 26 april 2024, 17:00 uur.
  • Van maandag 2 september 2024, 09:00 uur tot en met vrijdag 27 september 2024, 17:00 uur

SPDI helpt – Bedrijfsanalyse

Er zijn drie manieren waarop wij je kunnen helpen:
1. Wij kunnen de bedrijfsanalyse voor jouw organisatie uitvoeren en schrijven. Uiteraard in nauwe samenwerking met bijvoorbeeld HR, management en OR. We werken vanuit onze brede kijk op duurzame inzetbaarheid. Dat wil zeggen dat we oog hebben voor alle factoren die van invloed kunnen zijn. En ook dat we zowel de belangen van de werkgever als die van de werknemers meewegen.
Wil je weten wat dit kost, vraag dan een offerte bij ons aan. In onze offerte staan alleen onze werkelijke kosten; ons doel is om jouw organisatie te helpen, niet om winst te maken. Je kunt de MDIEU-subsidie deels voor de bedrijfsanalyse gebruiken om onze inzet te betalen.
2. We geven kort advies over de bedrijfsanalyse die je zelf hebt uitgevoerd. Dat kan vooraf, door mee te kijken naar het plan van aanpak. Of achteraf, als de analyse is gemaakt. Je krijgt in beide gevallen een advies van ons waarmee je verder kunt. Is de bedrijfsanalyse gemaakt voor het aanvragen van MDIEU-subsidie, dan is onze inzet kosteloos.
3. Ook als je als organisatie geen MDIEU-subsidie aanvraagt, kun je ons vragen om een bedrijfsanalyse voor je te maken of te toetsen. Daarvoor brengen we de kosten van inzet in rekening. In dit geval is er geen recht op subsidie voor de bedrijfsanalyse.

De uitwerking: activiteitenplan 

Met de uitkomsten van de bedrijfsanalyse kun je aan de slag met het activiteitenplan voor jouw organisatie. Welke problemen of knelpunten wil je als eerste oplossen? En hoe pak je dat aan? In het activiteitenplan beschrijf je alles wat jouw organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden wil doen. Inclusief een (financiële) onderbouwing. Wij helpen je graag op weg met het maken van een activiteitenplan.  

Activiteitenplan schrijven

Als organisatie schrijf je het definitieve activiteitenplan. Op de website van het ministerie van SZW lees je wat er in je activiteitenplan moet staan

SPDI helpt – Activiteitenplan schrijven

Wij kunnen als adviseurs het activiteitenplan voor je schrijven. Hiervoor ontvang je van ons een offerte voor inzet. In de offerte staan alleen onze werkelijke kosten; ons doel is om jou te helpen, niet om winst te maken.

De subsidieaanvraag

Met de bedrijfsanalyse en het activiteitenplan kun je vervolgens MDIEU-subsidie aanvragen voor jouw organisatie.  

Dit doe je via het Subsidieportaal Uitvoering van Beleid van het ministerie van SZW. 

SPDI helpt – Helpdesk

SPDI is de helpdesk voor algemene vragen over de MDIEU-regeling. De antwoorden op een aantal veelgestelde vragen hebben we alvast voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen, mail ons dan. Wij zorgen dat één van onze MDIEU-experts contact opneemt.